• MVO MVO
  • Social return Social return
  • Impact Impact
  • PSO30+ PSO30+
Tel. 035 - 7370265

,,Zonder Martien hadden we echt een probleem”

10 jaar deBesteEHBOdoos

Aflevering 5: Martien Mulder, de stille kracht van deBesteEHBOdoos

deBesteEHBOdoos viert in 2010 het 10-jarig bestaan. Dat betekent 10 jaar sociaal ondernemen, 10 jaar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen en 10 jaar goede doelen steunen. Kortom: 10 jaar #goedvoorelkaar!

In deze serie verhalen vertellen we hoe deBesteEHBOdoos van een idealistische vereniging uitgroeide tot een economisch rendabele onderneming met een sociale missie en een loyale klantenkring.

,,Zonder Martien hadden we echt een probleem”

In de serie 10 jaar deBesteEHBOdoos ruimen we uiteraard ook plaats in voor de krachten die al vanaf de start in 2010 betrokken zijn bij de onderneming. De mensen die zich met hart en ziel hebben ingezet om het bedrijf te laten uitgroeien tot de sociale en duurzame totaalleverancier die het heden ten dage is. We noemen Irene Schotman, Nancy Garcia Panadero, Joop Fest en Eric Pruis. En niet te vergeten de man om wie niemand heen kan: Martien Mulder. Vanuit het magazijn in Sappemeer waakt hij over Inkoop & Logistiek. Martien is de spreekwoordelijke spil van het bedrijf en een onbetaalbare vraagbaak. Of zoals collega Nancy het raak verwoordde: ,,Zonder Martien hadden we echt een probleem.”

De bescheidenheid zelve

Ondertussen blijft de persoon in kwestie de bescheidenheid zelve. Martien Mulder valt even stil. Hij wordt verlegen van al die complimenten. Veel liever laat hij zijn handen wapperen en zijn daden spreken. Het is typerend hoe het werk altijd doorgaat en voor gaat .. Als we hem tussen de drukke bedrijven even een half uurtje spreken rinkelt ondertussen de telefoon en wordt hij diverse keren op zijn kantoortje geraadpleegd voor advies. Zonder dat er één woord is gewisseld is het duidelijk: we zijn aanbeland in het kloppend hart van deBesteEHBOdoos. Martien pareert alle schouderklopjes met veel gevoel voor understatement: ,,Logisch toch dat iedereen met mij te maken heeft? Hier gebeuren nou eenmaal dingen die het hele bedrijf aangaan. Ik schakel tussen productie, inkoop, verkoop .. beantwoord vragen over voorraden, bestellingen. En omdat ik hier al wat langer werk heb ik de meeste antwoorden wel paraat. Het is geen hogere wiskunde.”

Radertje in het geheel

Zodra Martien de kans ziet verlegt hij de focus weer van zichzelf naar zijn collega’s: ,,In het magazijn werk ik samen met Niels Pilon. Hij verwerkt bestellingen, voert orders uit en vult verbanddozen. Het moet hier wel lopen anders komt de rest van het bedrijf in de knel. Maar iedereen is nodig. De één genereert omzet, de ander doet het voorstadium .. we zijn allemaal radertjes in het geheel.”

Aangezien deBesteEHBOdoos na 10 jaar inmiddels landelijk verbanddozen en AED’s verkoopt en onderhoudt, is het ook in Sappemeer veel drukker geworden. De explosieve groei baarde Mulder af en toe wel eens zorgen, zo zegt hij in alle eerlijkheid: ,,Groei moet wel gestaag gaan. Anders stijgt het je op een gegeven moment boven het hoofd. Zeker omdat we het hele land bedienen. De organisatie moet daar dan wel op inspelen met het aantal mensen dat nodig is. Niet alleen in het magazijn. Ook op kantoor.” Directeur Bob Kolsteeg zag dat ook in. Hij begreep dat Martien Mulder na een decennium wel toe was aan een assistent in het hoge Noorden. Om de groei verder vorm te kunnen geven werd daarom de vacature ‘verkoop binnendienst’ ingevuld. Sinds 2022 kan Martien zijn verkooptaken met een gerust hart overlaten aan Kim Hoekzema.

Sociale missie

In Sappemeer zit deBesteEHBOdoos in het pand van BWRI, het Bedrijf voor Werk, Re-Integratie en Inkomen. Martien Mulder stuurt ook de mensen van de Sociale Werkvoorziening aan die de moduledoosjes voor de verbanddozen inpakken. ,,Wij moeten ervoor zorgen dat het goed loopt. Dat de mensen de juiste spullen hebben en dat ze weten wat ze moeten doen.” Dat deBesteEHBOdoos deze werksoort aanbiedt vindt Mulder een ‘heel mooi streven’. ,,Iedereen wordt hier normaal behandeld. Maar we houden uiteraard wel rekening met de beperking. Er wordt niet alleen aan winst gedacht.” Ook het schenken van retour gekomen verbandmiddelen aan goede doelen geeft hem voldoening. Het is vaak een heidens karwei om al die duizenden verbandjes en windsels te sorteren. De dankbaarheid van organisaties die de spullen komen ophalen in het magazijn heft dat weer op: ,, Dan weet je dat je met iets goeds bezig bent.”

(Update redactie: het logistiek centrum van deBesteEHBOdoos is begin 2023 verhuisd van Sappemeer naar Kolham. Begin 2023 kreeg ‘Team Kolham‘ versterking in de persoon van Kirsten.)

Van vereniging naar BV

Martien Mulder kwam zelf bij deBesteEHBOdoos terecht via werkvoorzieningsschap Fivelingo. Hij werkte op het bedrijfsbureau in Delfzijl waar de oprichter van deBeste – Bart Smidts – locatiemanager was: ,,Hij vroeg mij om er wat administratief werk bij te doen voor de Vereniging. Toen het een BV werd ben ik mee overgegaan. Eerst via detachering, sinds 2014 ben ik in vaste dienst.” Naarmate deBeste verder groeide veranderde ook zijn functie: ,,In het begin heb ik het administratieve raamwerk opgezet. Klantenbestand, artikelenbestand, facturering. Van lieverlee kwamen daar inkoop en productie bij. En al het regelwerk natuurlijk.”

Structuur in het bedrijf

In de loop der jaren ontstond een solide bedrijfsstructuur die er voor zorgt dat deBeste draait als een geoliede machine. De mensen die samen met directeur Bob Kolsteeg en Martien Mulder sinds 2010 de sociale onderneming mee opbouwden kregen in de loop der jaren hun eigen taken: Irene (financiën, IT & personeel), Nancy (office manager), Joop (planning) en Eric (planning & IT). In 2016 kwam salesmanager Arne Koolmeijer de gelederen versterken. Begin 2020 kreeg ook communicatie in de persoon van Liesbeth de Wijs een vaste plek binnen de bedrijfsstrategie.

(Update redactie: onze planner Joop Fest overleed plotseling in 2021. Sinds juni 2022 is Mirella Werther onze nieuwe collega op de afdeling planning).

Landelijk netwerk van controleurs

Wie uiteraard niet mogen ontbreken in deze serie over 10 jaar deBesteEHBOdoos zijn onze controleurs/adviseurs die dagelijks op pad zijn om verbanddozen en AED’s te controleren. Met uitvalsbases in Hengelo, Kollum, Sappemeer en Hilversum ontzorgen zij onze klanten in heel Nederland.

Anno 2023 vormen Gauke, Ben en Ruben ons team van controleurs. In onderstaande video maak je kennis met Ruben Bosch die via de SWB Groep al jaren werkzaam is bij deBesteEHBOdoos.

Zij gingen u voor:
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop