• MVO MVO
  • Social return Social return
  • Impact Impact
  • PSO30+ PSO30+
Tel. 035 - 7370265

Met verbandmiddelen aan SDG’s werken. Hoe dan?

deBesteEHBOdoos voert duurzaamheid en circulair werken steeds verder door in de dagelijkse praktijk. Onlangs introduceerden we bijvoorbeeld de kartonnen BHV-doos, een duurzame primeur voor Nederland om het gebruik van plastic te verminderen en grondstofverspilling tegen te gaan. In deze tijden van schaarste voelen we bovendien de urgentie om serieus werk te maken van het hergebruik van verbandmiddelen. Hoe we dat doen? Je leest het in dit artikel.

Optimaal hergebruik van verbandmiddelen

Al sinds de oprichting in 2010 schenkt deBesteEHBOdoos verbandmiddelen aan goede doelen in binnen- en buitenland. We ondersteunen organisaties als Gered Gereedschap en Vliegende Meubelmakers. En jaarlijks gaan er pallets vol op transport naar particuliere hulporganisaties in bijvoorbeeld Gambia, Israël en Oost-Europa. Momenteel krijgen we veel aanvragen van organisaties die hulp verlenen in het door oorlog getroffen Oekraïne. In 2021 doneerden we op deze manier 5000 kilo verbandmaterialen aan goede doelen. Een zaak van gewicht dus!

Minimalisering van waardevernietiging

De verbandmiddelen kunnen we doneren dankzij onze klanten. Na controles of bij vervanging van verbanddozen krijgen we grote hoeveelheden materiaal retour. Voorheen gingen al deze nog bruikbare EHBO-spullen naar goede doelen. Met de introductie van de kartonnen BHV-doos hebben we dit beleid nog eens tegen het licht gehouden. Omdat we zo duurzaam mogelijk willen werken en omdat er wereldwijd een groot tekort is aan grondstoffen is minimalisering van waardevernietiging nu het devies van deBesteEHBOdoos.

Werken aan Sustainable Development Goals (SDG’s)

Wat betekent dit in de praktijk? Retour gekomen materialen worden op één locatie verzameld en gesorteerd. Verbandmiddelen die nog bruikbaar zijn en waarvan de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken schenken we aan goede doelen. De rest (zoals gaasjes en snelverbanden die over de datum zijn) gebruiken we om trainingssetjes voor EHBO-cursussen samen te stellen. Zo verspillen we geen materialen. We dragen hiermee rechtstreeks bij aan Sustainable Development Goal 12: verantwoorde consumptie en productie. Het doel van SDG 12 is verspilling en afvalproductie tegen te gaan en consumptie te verduurzamen. Precies dat doet deBesteEHBOdoos!

Mytylschool Haren gaat verbandmiddelen sorteren

We maken dus serieus werk van het hergebruiken van verbandmaterialen. Niet alleen figuurlijk. Ook letterlijk. Het sorteren van de verbandmiddelen vindt namelijk plaats op een hele bijzondere locatie: de Prins Johan Friso Mytylschool in Haren, een school voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. De 180 leerlingen – uit heel Noord-Nederland – zijn tussen de 4 en 20 jaar oud en hebben een fysieke of meervoudige beperking. Het project vormt onderdeel van het onderwijsprogramma waarmee oudere leerlingen kunnen ervaren wat het betekent om écht werk te doen.

deBesteEHBOdoos voegt op deze manier ook waarde toe aan de maatschappij met SDG8: Waardig werk en economische groei. Bekijk hier een reportage over dit bijzondere sociale project in samenwerking met de Mytylschool.

Duurzaam en circulair werken

deBesteEHBOdoos werkt al 12 jaar zo duurzaam en circulair mogelijk. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen doen we dat onder meer door materialen optimaal te hergebruiken. En door de introductie van duurzame producten als de kartonnen BHV-doos.

deBesteEHBOdoos voegt ook waarde aan de maatschappij toe met SDG 8: Waardig werk en economische groei. Daar is geen woord aan gelogen. Al ruim 12 jaar bieden we vast werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En we besteden ook veel opdrachten uit aan de sociale werkvoorziening, zoals bijvoorbeeld het inpakken van onze verbanddozen.

Daarnaast maken we in onze bedrijfsvoering verantwoorde keuzes. Zo zijn de kartonnen moduledoosjes in onze BHV-dozen duurzaam gefabriceerd door Kartonplus. We maken gebruik van biobased verpakkingen en bestellingen versturen we in gebruikte dozen. Oude AED’s recyclen we op sociale en duurzame wijze in samenwerking met Weee Nederland. Accu’s en batterijen van AED’s leveren we in bij Stibat.

Zij gingen u voor:
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop