• MVO MVO
  • Social return Social return
  • Impact Impact
  • PSO30+ PSO30+
Tel. 035 - 7370265

‘Sociale firma’s gewoon afrekenen op prijs en prestatie’

Sociaal inkopen: dat zouden meer overheden moeten doen! Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is één van de overheden die dit al jarenlang in praktijk brengt. HHNK maakt sinds 2017 gebruik van de diensten van deBesteEHBOdoos. Dankzij onze controleurs heeft het hoogheemraadschap geen omkijken meer naar verbanddozen en AED’s.

Sociaal inkopen bewuste keuze

Vanaf de start van de samenwerking voeren onze medewerkers – die stuk voor stuk een arbeidsbeperking hebben  – naar tevredenheid de periodieke controles uit. Ze checken de verbanddozen op het hoofdkantoor en bij de rioolwaterzuiveringen en gemalen. Ook de EHBO-dozen in de bedrijfsauto’s die rondrijden krijgen een controlebeurt. In 2020 werd het onderhoud van verbanddozen aangevuld met controle van de AED’s die op de locaties van het hoogheemraadschap hangen. Vorig jaar moest het onderhoud van de defibrillatoren namelijk opnieuw aanbesteed worden. Ook hierbij koos Hollands Noorderkwartier er bewust voor om de opdracht aan onze sociale onderneming te gunnen. Van lieverlee zal deBesteEHBOdoos ook alle AED’s vervangen door nieuwe exemplaren.

Gewoon kwaliteit leveren

Een flinke opdracht dus waarbij bewust gekozen is om deze sociaal aan te besteden. Thomas Hageman, accountbeheerder Facilitair, legt uit waarom: ,,Het is goed dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om in het gewone bedrijfsleven mee te draaien. Om mee te doen in de maatschappij.” Hageman erkent dat het PSO30+-keurmerk de doorslag heeft gegeven: ,,Sociale ondernemingen hebben misschien een streepje voor. Maar dat betekent niet dat we alles zomaar goed vinden. Uiteindelijk wordt ook een sociale firma afgerekend op prijs en prestatie. Het bedrijf moet gewoon kwaliteit leveren.”

Dat zit bij deBesteEHBOdoos wel snor zegt Thomas Hageman: ,,We evalueren elk jaar en de opdrachten worden uitstekend uitgevoerd. Er is ook minimale begeleiding nodig vanuit het hoogheemraadschap. Daar ben je als organisatie wel naar op zoek: een stukje zelfstandigheid. De controleurs van deBeste kunnen dat aan.”

Kunnen ‘die mensen’ dat wel?

Thomas Hageman is persoonlijk voorstander en voortrekker als het gaat om het uitvoeren van de Participatiewet. Ook binnen het hoogheemraadschap zelf. ,,We hebben een PSO30+-schoonmaakbedrijf op ons hoofdkantoor ingezet. Ook met de post- en verhuisdiensten zijn we ermee bezig.”

De Rijksoverheid stimuleert gelukkig ook dat lagere overheden (provincies, gemeenten, waterschappen) meer gebruik maken van instrumenten als social return en sociaal aanbesteden. Toch merkt Hageman binnen zijn netwerk nog wel veel onwetendheid is. En onbekend maakt onbemind: ,,Er is twijfel. Kunnen ‘die mensen’ dat wel? Ja, dat kunnen ze. Zeker als ze de juiste begeleiding krijgen. Arbeidsbeperkingen zijn ook heel divers, dus er is maatwerk nodig.. Je kunt mensen ook in duo’s laten werken bijvoorbeeld. Wat de één niet kan, laat je dan door de ander doen. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.”

Zij gingen u voor:
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop