• MVO MVO
  • Social return Social return
  • Impact Impact
  • PSO30+ PSO30+
Tel. 035 - 7370265

‘Met 14 mensen maken we bijna 600.000 euro impact’

Prognose MAEX: impactwaarde 2024 is bijna 600.000 euro.

Als sociale onderneming werken we dagelijks keihard om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Maar hoe groot is dat effect uitgedrukt in keiharde euro’s? Op die vraag geeft MAEX ons jaarlijks antwoord, zij meten onze impact. En wat blijkt? In 2024 zal deBesteEHBOdoos naar verwachting voor bijna 600.000 euro positief bijdragen aan de impacteconomie waarin maatschappelijke waarde en brede welvaart leidend zijn.

Impactwaarde

In 2020 lag de impactwaarde van deBesteEHBOdoos al ruim boven een half miljoen euro. De afgelopen jaren zijn we verder doorgegroeid naar 570.000 euro in 2022, zo blijkt uit de nieuwste berekening. Voor 2023 is de prognose 580.000 euro, in 2024 komt de voorspelling zelfs uit op 590.000 euro!

‘Bijna zes ton dus,’ zegt een trotse directeur Bob Kolsteeg. ‘Een ongelofelijke prestatie als je kijkt naar het kleine team waarmee we werken. We hebben nu 14 medewerkers in dienst (11 fte’s) waarvan 11 mensen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.’

Klik op de afbeelding hierboven om onze Social Handprint 2022 uitgebreid te bekijken. De PDF opent in een nieuw tabblad.

Arbeidsparticipatie en steun aan goede doelen

Mooie cijfers waar we graag mee naar buiten treden. Al zegt het natuurlijk niks over hoe we dat voor elkaar boksen. Wat zijn de concrete acties waarmee deBesteEHBOdoos erin slaagt om zoveel terug te doen voor de maatschappij?

In het kort kunnen we zeggen dat we werk bieden aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, dat we goede doelen steunen en dat we duurzaam en circulair werken. Maar om dit echt ‘op waarde’ te kunnen schatten leggen we eerst uit wat MAEX is en hoe zij onze impactwaarde berekenen.

Social Handprint

MAEX is er voor alle initiatieven die bijdragen aan een sociale en duurzame maatschappij. Buurtinitiatieven, bewonerscollectieven, wijkcoöperaties en sociale ondernemingen kunnen kosteloos hun maatschappelijke impact laten meten met de Social Handprint.

De Social Handprint is een afbeelding die het positieve effect van een organisatie op de samenleving laat zien. Omdat de waarde is uitgedrukt in euro’s maakt dit in één oogopslag duidelijk hoeveel een bedrijf of organisatie bijdraagt aan een betere wereld.

Het geeft aan op welke SDG’s (Sustainable Development Goals) een bedrijf of organisatie goed scoort. De Handprint is namelijk gebaseerd op de 17 SDG’s die door de Verenigde Naties zijn vastgesteld om armoede, ongelijkheid en klimaatverandering te bestrijden.

SDG’s: Sustainable Development Goals

Onze Social Handprint laat zien dat deBesteEHBOdoos de meeste waarde aan de maatschappij toevoegt met SDG 8: Waardig werk en economische groei. Al sinds 2010 bieden we vast werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We besteden ook veel opdrachten uit aan de sociale werkvoorziening, zoals het inpakken van onze verbanddozen.

Daarna volgt SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie. We werken zo duurzaam en circulair mogelijk. Een recent voorbeeld: in 2022 introduceerden we de kartonnen verbanddoos, een duurzame primeur voor Nederland. En we steunen op grote schaal goede doelen in binnen- en buitenland met verbandmiddelen en AED’s die bij ons retour komen. In 2022 stuurden we tonnen hulpgoederen naar gebieden waar ze dringend nodig zijn, zoals het door oorlog getroffen Oekraïne.

Tot slot vallen we op door SDG 17: Partnerschappen om doelstellingen te bereiken. deBesteEHBOdoos is aangesloten bij MVO Nederland, we staan op de hoogste trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen van PSO Nederland en zijn in het bezit van het certificaat PSO30+. Verder zijn we uiteraard lid van Social Enterprise NL en om Social Return te stimuleren werken we samen met GreenFox. Het zijn slechts enkele voorbeelden ..

MAEX Impuls Energie

MAEX geeft niet alleen in getallen waarde aan de impact die je maakt als organisatie. Initiatieven worden ook in letterlijke zin financieel ondersteund met de MAEX Impuls: donaties in de vorm van geld, kennis of materiaal. Omdat we een sociale onderneming zijn kon deBesteEHBOdoos een aanvraag indienen voor de MAEX Impuls Energie.

Het geld is bedoeld voor verduurzaming door het nemen van energiebesparende maatregelen. Onze aanvraag was voor een warmtepomp/airconditioner waarmee we energie kunnen besparen in ons logistiek magazijn in het Groningse Kolham. Onlangs ontvingen we bericht dat de subsidie is toegekend. Binnenkort zitten onze medewerkers in het noorden des lands er dus letterlijk en figuurlijk warmpjes bij!

Zij gingen u voor:
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop