• MVO MVO
  • Social return Social return
  • Impact Impact
  • PSO30+ PSO30+
Tel. 035 - 7370265

Hulpgoederen voor Oekraïne: ‘Je gaat meteen in de actiestand’

Op de dag dat Rusland Oekraïne binnen viel rinkelde bij deBesteEHBOdoos meteen de telefoon. Hulporganisaties en particulieren waren dringend op zoek naar hulpgoederen. In het door oorlog getroffen land zèlf maar ook bij de opvang van vluchtelingen aan de Poolse grens is tekort aan alles, dus ook aan verbandmiddelen ..

Hulpgoederen voor Oekraïne

‘Je gaat meteen in de actiestand,’ zegt Job van Regteren van Universiteit Twente. Als hoofd BHV van de onderwijsinstelling wist hij uit eigen ervaring dat deBesteEHBOdoos jaarlijks tonnen verbandmateriaal doneert aan goede doelen in binnen- en buitenland. Klanten die verbanddozen laten vernieuwen geven de ‘oude’ exemplaren mee terug. Daar zitten nog zeer bruikbare verbandmaterialen in waarvan het zonde zou zijn als ze op de afvalberg belanden. Zeker als er op andere plekken in de wereld dringend behoefte aan is, zoals nu in Oekraïne.

De opgeslagen verbandmiddelen staan klaar in de magazijnen van deBesteEHBOdoos voor transport naar Oekraine.

Particuliere hulpactie

Toen Van Regteren hoorde dat de dochter van een medewerkster een particuliere hulpactie coördineerde droeg hij spontaan zijn steentje bij. Hij belde controleur Ruben Bosch met de vraag of er nog retour gekomen verbandmateriaal stond opgeslagen in ons magazijn in Enschede. Dat bleek het geval. Nog dezelfde dag werden de EHBO-dozen en losse verbandmiddelen opgehaald en ingeladen met andere hulpgoederen. Twee auto’s en een busje vol met luiers, tampons, kinderkleding, dekens en verzorgingsproducten zoals zeep en tandpasta. Enkele dagen later ontvingen we een bedankmail van Cathy en Djainem die de actie hadden georganiseerd:

“We hebben de grens van Oekraïne gepasseerd en alle donaties aan het Oekraïense leger afgegeven. Samen hebben we de donaties in een vrachtwagen gepakt die de spullen naar de juiste plekken zal brengen. De mensen waren ontzettend blij en dankbaar met alle donaties aan spullen. Wat we gezien hebben is vreselijk, maar we zijn iedereen zo dankbaar dat we deze donaties hebben kunnen afleveren op het juiste adres. In de hoop dat er snel, heel snel vrede mag komen en de oorlog stopt.”

Vuurwerkramp

Meteen handelen in een noodsituatie. Het is Job van Regteren niet vreemd. Hij was destijds ook betrokken bij de vuurwerkramp in Enschede. ‘De mensen waren hier toen ook alles kwijt. Ik ben op de automatische piloot gaan handelen. Er moest iets gebeuren. Ik ben gaan rondbellen en heb in een mum van tijd 30.000 fietsen geregeld. De grote merken, ze werkten allemaal mee. Bij het zien van de beelden uit Oekraïne overviel me eenzelfde gevoel. Er werd gevraagd om verbandmiddelen. Dus belde ik mijn contactpersoon bij deBesteEHBOdoos. De kracht die je als individu in de collectiviteit kunt maken is enorm.’

De Stichting Holland-Oekraine verzorgt elke week een transport met hulpgoederen.

Stichting Holland-Oekraïne

Ook de Stichting Holland-Oekraïne reed enkele dagen na het uitbreken van de oorlog al met een vrachtwagen naar ons magazijn in Nieuw-Vennep om verbandmiddelen op te halen. De stichting is één van de weinige initiatieven die hulpgoederen daadwerkelijk Oekraïne binnen kunnen krijgen. Dankzij de juiste contacten bereiken ze de mensen die hulp nodig hebben, in plaats van dat de transporten bij de grens worden tegengehouden. Daarnaast zijn veel Oekraïense chauffeurs gestrand in Europa die graag terug willen naar hun gezin/familie. Door hun vrachtwagens te vullen met noodzakelijke materialen slaat de Stichting twee vliegen in één klap.

Particuliere hulpacties

Niet alleen bestaande hulporganisaties maar ook veel particulieren kloppen aan bij deBesteEHBOdoos. We proberen zoveel mogelijk initiatieven te steunen. Zo doneerden we een grote hoeveelheid verbandmiddelen aan InPackt Innovative Packaging BV uit Bolsward. Het bedrijf haalde enkele volle pallets op bij onze vestiging in Sappemeer en stuurde deze naar Oekraïne. Studenten uit Amsterdam richtten de U Aid Foundation op en ontvingen EHBO-dozen waarvoor ze ons hartelijk bedankten. Het zijn slechts enkele voorbeelden ..

‘At the beginning of the war, you donated boxes with medical items to us. My team and people who received these items in Ukraine want to thank you and express our appreciation!’

Vier magazijnen in Nederland

deBesteEHBOdoos heeft vier magazijnen in Nederland waar retour gekomen verbandmaterialen worden verzameld, gesorteerd en daarna gedoneerd aan goede doelen. Behalve in Nieuw-Vennep (Noord-Holland) en Enschede (Twente) kunnen de verbandmaterialen ook worden opgehaald in Sappemeer (Groningen) en in Kollum (Friesland).

Bent u als hulporganisatie of als particulier op zoek naar verbandmiddelen? Schroom niet om contact met ons op te nemen via info@debesteehbodoos.nl. We bekijken dan samen met u wat we kunnen betekenen voor het door oorlog getroffen Oekraïne en de miljoenen mensen die op de vlucht zijn geslagen.

Zij gingen u voor:
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop