• MVO MVO
  • Social return Social return
  • Impact Impact
  • PSO30+ PSO30+
Tel. 035 - 7370265

Golden Earring-zanger Barry Hay onthult beeld Mercurius bij kantoor Hilversum

Niemand minder dan Barry Hay, de zanger van de Golden Earring, heeft woensdag 12 juni het gerestaureerde beeld van Mercurius onthuld aan de voorzijde van het Hilversum Business Center, Zeverijnstraat 6 in Hilversum. Laat dat nou net het gebouw zijn waar het centrale kantoor van deBesteEHBOdoos is gevestigd! Het beeld inspireerde Barry Hay bij het schrijven van de wereldhit Radar Love.

Radar Love

De toevoeging van ‘Love’ aan ‘Radar’ schoot Barry Hay te binnen toen hij vanaf Loosdrecht Hilversum binnenreed en aan zijn linkerhand “een truttig kitschbeeldje met vleugeltjes aan z’n enkels” zag. Hay: “Ik weet niet waar de associatie toen vandaan kwam. Maar inmiddels zit het beeldje in mijn hart”. Het gaat om een goudkleurig beeld van de Romeinse god Mercurius, gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Dirk Stins (1914–1984).

Mercuriusbeeld

Het vergulde bronzen beeld van drie meter hoog werd in 1958 gemaakt in opdracht van Drukkerij en Uitgeverij C. de Boer jr. N.V. Het gebouw van de drukkerij, ontworpen door W.M. Dudok, werd datzelfde jaar gebouwd. In 1943 nam De Boer de N.V. Drukkerij De Mercuur over. Het firmavignet toonde een Mercurius met een zedig hemdje aan.

 

Boodschapper van de goden

In de Romeinse tijd werd Mercurius aanbeden als god van de handel, communicatie, reizen en taal. Zo ook bij dit beeld, werd hij vaak afgebeeld als een jonge man die met zijn linkerbeen op een bol balanceert. Zijn gevleugelde hoed en sandalen staan symbool voor zijn snelle bewegingen en zijn vermogen om tussen de sterfelijke en goddelijke werelden te reizen. Intussen houdt hij een caduceusstaf vast. Deze staf, met twee slangen eromheen gewikkeld, vertegenwoordigde zijn rol als boodschapper van de goden.

 

“Truttig kitschbeeldje”

In 2007 hebben Hans Boonstra en Roel Muhlstaff het gebouw met het monumentale Mercuriusbeeld gekocht van Roto Smeets de Boer (RSDB). Het gebouw – waar deBesteEHBOdoos kantoor houdt – is inmiddels een gemeentelijk monument. Het beeld is in oude glorie hersteld door het opnieuw te bekleden met bladgoud.

Op 12 juni 2024 is het onthuld door Golden Earring-zanger Barry Hay. Ook bassist Rinus Gerritsen was hierbij aanwezig. Ondertussen zit “dat truttige kitschbeeldje” in Hay’s hart, zo vertelde hij bij de onthulling aan dagblad de Gooi- en Eemlander. Die bijzondere connectie heeft er misschien wel voor gezorgd dat Radar Love zo’n grote hit werd!

Bron: Gemeente Hilversum

 

Zij gingen u voor:
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop