• MVO MVO
  • Social return Social return
  • Impact Impact
  • PSO30+ PSO30+
Tel. 035 - 7370265

FNV: Verplicht AED voor bedrijven met 50 werknemers

De FNV wil dat een AED verplicht wordt voor bedrijven met 50 of meer werknemers. De vakbond vindt dat deze regel moet worden toegevoegd aan de Arbowet.

Verplicht AED voor bedrijven met 50 werknemers

Afgelopen zaterdag kreeg de Deense voetballer Christian Eriksen op het veld een hartstilstand tijdens de EK-wedstrijd Denemarken – Finland. Hij werd gereanimeerd met een AED, een apparaat waarmee het hartritme weer kan herstellen door het geven van een schok. Die behandeling redde waarschijnlijk zijn leven.

De FNV pleit er daarom nu voor om een AED wettelijk verplicht te maken in bedrijven vanaf 50 werknemers. “Een AED op de werkvloer is heel erg belangrijk”, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong tegen Nieuwsuur. “Ongeveer 9 miljoen mensen brengen het grootste deel van hun dag op het werk door, dus de kans dat het daar gebeurt is heel groot en het belang van het hebben van een AED daar dus ook.”

Bedrijven doen onvoldoende aan preventie

De FNV weet niet hoeveel AED’s er momenteel bij bedrijven hangen. Uit onderzoek blijkt volgens de FNV dat zeventig procent van de bedrijven niet voldoende doet aan preventiebeleid op de werkvloer.

“Je zou er op de werkvloer gewoon over moeten kunnen praten, maar heel vaak gebeurt dat niet”, zegt Jong. “We hebben daarom een wet nodig. Als wij het vriendelijk vragen gaat het niet gebeuren, dus daarom heb je wel een wet nodig.” Voor onnodig hoge kosten voor werkgevers is de FNV niet zo bang. “Een AED kost 1500 euro. Maar wat is dat voor bedrag als het om levens gaat?”

AED nu nog niet verplicht voor bedrijven

Er is nu nog geen wettelijke verplichting voor bedrijven om een AED te hebben De Arbowet bevat alleen de verplichting van werkgevers om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen. De werkgever moet worden bijgestaan ​​door een of meer bedrijfshulpverleners om veiligheidsrisico’s te minimaliseren. Reanimatie maakt deel uit van het vaardighedenpakket van het bedrijf voor hulpverleners, het bedrijf biedt eerste hulp bij een ongeval, maar een AED is niet verplicht.

Zij gingen u voor:
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop