• MVO MVO
  • Social return Social return
  • Impact Impact
  • PSO30+ PSO30+
Tel. 035 - 7370265

Eerstehulpverlening is uitzondering op avondklok

In heel Nederland geldt sinds zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds (vanaf 31 maart 22.00 uur) en 4.30 uur ’s ochtends binnen moet blijven. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten. Dat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Wat betekent de avondklok voor eerstehulpverlening tijdens de avond- en nachturen?

Eerstehulpverlening uitzondering avondklok

Een uitzondering op de avondklok is het verlenen van dringende (medische) hulp aan mensen en dieren. Zo blijft onder andere het oproepsysteem van HartslagNu operationeel. Dat houdt in dat burgerhulpverleners tijdens de avondklok nog steeds een oproep kunnen krijgen. Ook het helpen van iemand in een minder levensbedreigende situatie valt onder deze uitzondering.

Moet ik een verklaring hebben?

Iedereen die zich tijdens de avondklok op straat bevindt, moet een getekende verklaring op zak moet hebben. Voor burgerhulpverleners die opgeroepen worden door HartslagNu volstaat het aantonen van de registratie met de oproep. Uiteraard zal iemand die eerste hulp verleent in een noodgeval niet snel op de bon geslingerd worden. Toch wordt eerstehulpverleners aangeraden om een officiële verklaring te downloaden. Dit formulier is beschikbaar op rijksoverheid.nl.

Reanimeren tijdens de coronapandemie

Wil je weten hoe te reanimeren volgens de COVID-19 richtlijnen? Bekijk dan dit filmpje:

Bron: Oranje Kruis

Zij gingen u voor:
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop